Vidéken még a nap is süt

Megint hétfő reggel volt. És megint lekéstem a buszt, állhattam a szakadó esőben. Még el sem kezdődött igazán a hét, de már elegem volt belőle. Komolyan elgondolkoztam rajta, hogy szüleim példáját követve leköltözöm vidékre. Egy éve vettek egy kis házat, hatalmas udvarral és egész népes állatsereggel. A kedvenceim a kecskék, de meg kell említenem a tyúkokat, cicákat, kutyusokat és a szemtelen, örökké éhes mangalicákat is. Szinte teljesen önellátó a „farm”, ahogy én hívom; ebben pedig nagy szerepe van a frissen felszerelt napelemeknek, hiszen a napelem pályázatok magánszemélyeknek 2019évében ezt is lehetővé tette. Anyukám mindig is lelkesen kutakodó típus volt, így nem lepett meg, amikor rábukkant egy honlapra, ami napelem pályázatokat biztosít magányszemélyeknek. Hamar megvitatták a dolgot apával, aki elkötelezett környezetvédő lévén támogatta az ötletet. Nekem fenntartásaim voltak a hosszas ügyintézéssel és papírozással kapcsolatban, de meglepetésemre rögtön lehetett árajánlatot kérni a honlapon keresztül és a hivatalos ügyintézésben is rengetek segítséget kaptunk. Apukám földrajztudását megcsillogatva kiokosított, hogy nem is találhatnánk kedvezőbb helyet a napelem vásárlásra, hiszen hazánkban évente 1800-2000 órát süt a nap. Sajnos én ebből nem sokat tapasztaltam a buszmegállóban állva, de erről nem a nap tehetett.

napelem pályázatok magánszemélyeknek 2019

A napelemek beszerzésének fontos lépése volt a személyes helyszíni felmérés. Éppen jól megérdemelt szabadságomat töltöttem, így jelen voltam én is, amikor a szakemberek megérkeztek. Bevallom őszintén, nem néztem utána alaposabban a napelemek előnyeinek, így határozottan meglepett az egyik szakember szájából elhangzó információ, miszerint a szolgáltató fizet a napelem által termelt többletenergiáért. Azt gondoltam, hogy a káros anyag kibocsátás csökkentésére a napelem kiváló alternatíva és környezettudatos megoldás, de arról nem tudtam, hogy az anyagi biztonság fenntartásához is hozzájárul. Bár így utólag belegondolva logikus, hiszen minden hónapban 0 Ft-os számlát kapnak a szüleim és eggyel kevesebb havi fix kiadásuk van, így anyukám félre tud tenni a farm állatállományának bővítésére (mi tagadás, tényleg imádnivaló egy boci, de hát én mégsem vehetek egyet a panelba). Egyetlen bökkenő volt csak, hogy a szüleim nem üzemeltetnek egyetlen jól menő szállodát vagy éttermet sem, így nem tudtak hirtelen ennyi pénzt előteremteni a semmiből. Szerencsére erre is volt megoldás, kamatmentes hitelt igénylésével meg is oldódott a probléma. Ráadásul a pénz nem csak napelemek vásárlására fordítható; energiahatékonyságot támogató beruházások is finanszírozhatók belőle. Apukám megmaradt lakástakarékját is beszámították, így már tényleg semmi nem állhatott a korszerűsödés útjába. Anyukám megnyugtatott, hogy bár nagy kiadást jelentett napelemet venni, ez hosszú távú befektetés volt és 8-10 év alatt meg is térülnek a költségek, utána pedig tényleg csak élvezni kell ezt a modern megoldást. Elejtett egy megjegyzést, hogy ha esetleg én is oda szeretnék költözni, netán családot is alapítanék, nagyon jól fog jönni ez az energianyerési mód.

A napelem igénylés és beszerzés folyamatát végigkövetve azt kell, hogy mondjam, gyerekjáték volt. Még a szüleimnek is, akik azért nem a technika ördögei és néha meggyűlik a bajuk egy-egy hivatali papírmunkával. A napelem pályázatok magányszemélyeknek 2019 nagy segítséget nyújtott, hogy szüleim gondtalanul élvezhessék a békés, vidéki élet szépségeit és legnagyobb problémájuk az legyen, melyik fűszer passzol tökéletesen a kecskesajtba. Egyre jobban húz a szívem vidékre, lehet, hogy meg sem kellett volna várnom a buszt?