Az állatok egészsége és a személyes kényelmem érdekében

Hat évembe telt, amíg kitanultam állatorvosnak. Aztán még jó sokba, amíg saját rendelőt indíthattam. Ezután pedig ismét eltelt néhány év, amíg eljutottam odáig, hogy kényelmesen meg tudjak élni a pénzből, amit állatorvosként kapok. Mindebből talán az első hat volt a legnehezebb, mert utálok városban élni. Szerencsére ott voltak az állatok az egyetemen és végig kísérték a mindennapjaimat, de alig vártam, hogy végre vidékre költözzek, ahol a saját kis rendelőmben dolgozhatom. Soha nem is gondoltam volna, hogy a saját kis rendelőm és a saját kis otthonom fenntartása ennyire körülményes. Például nemrég sikerült csak megoldanom egy rettenetes kérdést.

Régebb a rendelőben és otthon is ventilátoraim voltak, amikor, valljuk be, nem teljesen egészségesek, ha például egy bacilussokkal teli rendelőre gondolok. Főleg azért nem, mert nem hűti le a levegőt, csak mozgatja azt, tehát a kórokozók és a bacilusok, ha nagy meleg van, ugyanúgy (vagy még jobban) tudnak terjeszkedni és élni. Ennek is mihamarabb véget akartam vetni, és annak is, hogy nyári éjszakákon nem tudok aludni, mert annyira meleg van a hálószobámban (a rendelő emeletén van az otthonom). Emellett azonban, azt is utáltam, hogy télen mindig olyan nehezen melegedik be a lakásom és a rendelő is. Az a baj, hogy egy régi épületről van szó, régi fűtési megoldással, amit minden nap újból kell indítani, addig meg a hidegben várakozni. A gond az volt, hogy annyi pénzem egyáltalán nem volt, hogy az egész épület fűtését újból átszervezzem, és akkor még sehol sem lett volna a hűtés problémája.

Aztán pont az egyik ügyfelem hívta fel a figyelmemet egy inverteres klíma akcióra, mivel elmeséltem neki a helyzetemet. Mint megtudtam, ez egy olyan klíma, ami fűtéskiegészítésre is alkalmas, valamint párátlanítóként is működik. Ez így mind tökéletes nekem, mivel ezentúl nyáron, a hűvös rendelőben nem lesz bacilusfertő, télen pedig nem kell reggel kabátosan fogadnom az első betegeimet és a gazdaikat. Plusz, a nedv elszívása is fontos, mivel régi, vastag falu épületről van szó, pincével a rendelő alatt, tehát az sem volt ritka, ha a penész itt-ott felütötte az orrát. Természetesen az asszisztensemmel ezekre mindig egyből lecsaptunk, de egyszerűbb, ha nem kell ezzel (is) foglalkoznunk.

Az Intensa cégtől vásároltam meg az inverteres lakberendezést az otthonomba és a rendelőbe. Ők ki is jöttek, be is szerelték, valamint a karbantartást is elvállalták. A karbantartás esetemben nagyon fontos, nem csak azért, mert tovább él tőle a gép, hanem a karbantartás részeként belülről is kipucolják félévente a gépeket. Mivel egy rendelőben dolgozom, muszáj vissza térnem a bacilus témára. Egy ilyen gépezetben nagyon könnyen el tudnak szaporodni a kórokozók, főleg a párátlanító képessége miatt, hiszen mivel mindig önmagába szíva a nedvességet a levegőből, így ő maga lesz folyamatosan nedves. Én azonban nem fertőtleníthetem belülről, csak kívülről pucolhatom le, szóval nekem elengedhetetlen fontosságú a félévente járó karbantartás, és örülök, hogy olyan cégtől sikerült vásárolnom, aki be is szerelte és karban is tartja a gépeket.