Állatok tisztálkodása

Aki tart kisállatot az tudja, hogy mennyire sok színt és örömöt képesek csempészni az ember hétköznapjaiba ezek a lények. Egy kiskutya, vagy macska, akár egy hörcsög is. Persze általánosságban véve igaz, hogy minél nagyobb és különlegesebb állatot tartunk, annál nehezebb gondjukat viselni. Az egyik ilyen szegmens pont a háziállat tisztántartása.

A fürdőszoba első sorban a gazdit kell, hogy kiszolgálja, de néha elkerülhetetlen, hogy kedvencünk is helyet kapjon benne. Persze egy hörcsög higiéniai szükségleteinek a kielégítéséhez nem szükséges egy hatalmas kád, de egy nagyobb testű kutya gyakran ugyan ott mosdik, mint mi magunk. Ezért aztán azoknak, akik háziállatot vállalnak, úgy kell kialakítani a fürdőt, hogy az megfeleljen erre a célra is.

Első körben a takaríthatóság mindenképp egy fontos szempont. Az állat szőrzete ugyanis folyamatosan hullik, ami nyilván ott fog maradni miután megfürdettük. Én egyáltalán nem szeretnék állatszőrös vízben fürdeni, így ez mindenképp egy megoldandó probléma. Persze az is egy megoldás, ha kedvencünknek külön mosdót szerzünk be. Ez talán a leginkább egészséges megoldás, de nyilván több pénzbe kerül és jóval több helyet is foglal el, mint ha az első esetben vázolt megoldást alkalmaznánk.

A bútorzatot is érdemes olyanra kitalálni és megalkotni, hogy lehetőleg ne tegyen semmit tönkre az állatunk. Ehhez tökéletesen alkalmasak a magas polcok, és a falba épített szekrények. Érdemes ilyeneket választani.

fürdőszobaA burkolatnak és a csempének is alkalmazkodniuk kell. Biztos, hogy sok vizet ki fog fröcskölni az állat, miközben mosdatjuk, és valószínűleg nem csak padló fog úszni, de a falra is kijut majd a vízből. Ezért aztán olyan megoldást kell találnunk, ami jól szigetel, nem árt neki a víz, és lehetőleg szintén könnyen takarítható.

Sok helyen a wc és a fürdő egy helységben vannak. Én ezt sem javaslom, mert valamiért házi kedvenceink többsége érthetetlen, de erős késztetést érez arra, hogy belemásszon, vagy bele igyon a kagyló tartalmába, ami sem neki nem tesz túl jót, sem a mi higiéniai elvárásainkkal nem egyezik.

Persze az is jó megoldás, ha egy az egyben kívül tartjuk kedvencünket, ebben az esetben a fürdőnk olyan lehet, amilyet csak szeretnénk, de külön megoldást kell találnunk négylábú családtagunk külső helyszíni mosdatására. Ehhez egyébként érdemes lehet szakember segítségét is kérni, mert biztos fogunk hallani már bevált megoldásokról, akár kint, akár bent szeretnénk megoldani a kis kedvenc tisztítását.