Oroszlánkirály és az angol tanfolyam

Amikor először láttam a Disney által készített Oroszlánkirály című mesefilmet, kedvenc állatommá vált a cicák nagy testvére, az oroszlán. Nagy álmom volt, hogy egyszer közöttük és velük dolgozhassak, így célommá vált egy afrikai állatpark felkutatása, ahol ki tudok költözni, pár évet az állatok királyai között tölteni. Találtam is olyan programot, ami ezzel foglalkozik, azonban szembesültem egy problémával, amivel eddig nem is foglalkoztam – a nyelvtudás. Ugyan általános, valamint gimnáziumban is folyt angol nyelvi oktatás, azonban az kevés volt ahhoz, hogy külföldre költözzek.

Ahhoz, hogy elsajátítsam az angol nyelvet, pontokba kellett szednem, hogy mi a jobb választás számomra – angol tanfolyam vagy magántanár?

Miután ez megtörtént egyértelműen az angol tanfolyam volt a nyerő. Azt pedig felsorolnám, hogy számomra miért. Itt most nem arról szeretném meggyőzni az olvasókat, hogy a magántanár rosszabb döntés, mint a nyelvtanfolyam. Hangsúlyozom, számomra járt nagyobb előnyökkel annak kiválasztása. Nem vagyunk egyformák, úgyhogy nem akarok senkit sem meggyőzni, hogy neki ez helyes megoldás. Azonban, ha hasonlóságot vél felfedezni életstílusában, elfoglaltságaiban és személyes tulajdonságaiban, akkor figyelmébe ajánlom az ilyen típusú tanulási formát, talán számára is ez a megnyerőbb.

angol tanfolyam

Amit tudni kell rólam, hogy nagyon sok motivációra és ösztönzésre van szükségem ahhoz, hogy valamit komolyan vegyek, és elvégezzem. Igen, ez egy fájó hiányosság az életemben, mindig is küzdöttem vele, de igyekszem, vagy legalább is próbálok olyan megoldásokat találni, ami erre ösztönöz. Számomra azért lenne megfelelőbb egy angol tanfolyam, mert az valóban arra késztet, hogy rendszeresen bejárjak az órára, részt vegyek a beszélgetésekben, a feladatok megoldásában és a csoportmunkákban is egyaránt. Ugyanis ha kihagyom az órát, ugyan a csoport dinamikájához mérten, de mindenképpen lemaradok az anyaggal, amit aztán pótolnom kell, és sokkal nagyobb fáradsággal jár, mintha elmentem volna az órára, televízió nézés helyett. Másrészt pedig előre kifizetjük az órákat, és mégis ki szeret pénzt kidobni az ablakon?

Véleményem szerint egy ilyen kurzusnak is megvannak a limitjei, ugyanis ha túl nagyszámú a csoport, az oktató nem tud annyi figyelmet fordítani a hallgatóra, és így csökken az órája értéke. Az is természetesen érthető, ha egy kurzus 2-3 személlyel nem indítanak, ugyanis nem kifizetődő a nyelviskolának sem. Ezért úgy vélem a legjobb megoldás a 4 és 10 közötti hallgatói csoport, ugyanis a tanulók megkapják a várt figyelmet, a tanár sem strapálja le magát annyira, és a nyelvsuli költségei is megtérülnek. Keresésnél ezt is figyelembe vettem.

Másrészt úgy gondolom, hogy ezen kívül a nyelvi kurzus arra is serkentene, hogy lépést tartsak a társaimmal, hogy otthon valóban nekiüljek és megcsináljam a házi feladatom, utána olvassak dolgoknak, megtanuljam az aznap tanult szavakat és a kiejtésüket is gyakoroljam. Mindezt a társaim pozitivitásából kiindulva. Másfelől pedig magamat sem szeretném „szégyeníteni” azzal, hogy nem készültem, az órára, nem tudom az anyagot és emiatt várnak rám és nem haladnak tovább az anyaggal. Mindenki ideje szent, és én sem kedvelem, ha mások miatt nem tudok úgy haladni (és ezt nem csak az órai tevékenységekre értem).

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a mostani munkám igazán rugalmas, és akkor dolgozom lényegében, amikor csak akarok. Számomra tehát nem jelent gondot a kurzusok meghirdetett időpontjai, el tudok menni rá bármikor. Ez ugyan sokak számára problémás, bár meg kell jegyeznem, hogy az ilyen kurzusokat igyekeznek munka utáni időpontban vagy hétvégéken tartani, hogy ez minél több ember számára megfelelő legyen.

A következő pontom pedig a piszkos anyagiak. Míg a tanfolyamok óradíja olyan 1000 és 1500 forint között mozog, úgy a magántanár 2000-től indul általában, és akár 5000-et is elkérnek egyesek, főképp a népszerűbb nyelveknél, mint pl. esetemben az angol. Azért tartom fontosnak, hogy ezt a pár ezer forintot megspóroljam, mert kiutazásomhoz minél többet szeretnék félretenni, és jól fog jönni szükség idején.

Miután megszületett a döntés, meglett az angol tanfolyam is, amire jelentkeztem, végre eggyel közelebb léptem álmaim megvalósításához.