Az állatok különleges igénye, a megfelelő hőmérséklet

Amikor bemegyek egy állatkereskedésbe rögtön szemet szór a hüllők lámpával felszerelt akváriuma. Már régóta tudom, hogy ez azért kell, hogy biztosítsák számukra a kellő meleget. Egyik barátomnak még egy kaméleonja is van. Elsőre kissé furcsálltam, hogy nem nyitják ki az ablakot a szobában, amikor kint van a házi kedvenc, mert megfázhat, de aztán később megtanultam, hogy mennyire sokat számít egy-egy ilyen állatnál, hogy biztosítva legyen számára a megfelelő hőmérséklet. Kérdeztem is tőlük, hogy miképp garantálják szélsőségesebb időjárás esetén a szoba megfelelő hőmérsékletét. Erre válasz helyett rámutatott egy légkondira.

Meglepődtem, hiszen az oké, hogy meleg időben hűti a levegőt, de hogy oldja meg ez a tárgy hideg idő esetén, hogy meleg legyen? Barátom azonban elmondta, hogy nem egy egyszerű légkondiról van szó, hanem egy hisense klímáról. Mit tud egy ilyen eszköz? Meglepően sokat. Kezdjük a megszokottabb dolgokkal.

Először is tud hűteni. A szobát és a lakást körülbelül 15 perc alatt hűti le a kívánt hőmérsékletre, bármilyen meleg legyen is odakint. Kevésbé általános dolog viszont, hogy ugyan ennyi idő alatt akár fel is melegíti a hőmérsékletet az általunk meghatározott fokra, és ezt a funkciót egészen -15°C-ig használni is tudjuk. Így szükség esetén rásegíthet barátom a központi fűtés hiányosságaira. Ráadásul huzamosabb távollét esetén 8°C-on stabilizálja a hőmérsékletet a masina, így akadályozva meg fagykár képződését.

Ráadásul a kezelése is pofon egyszerű, mivel távirányító sem kell hozzá. Wifi segítségével egyszerűen lehet irányítani bármilyen okos eszközről. Így legalább nem lesz verekedés az egy szem kontroller után, és új kezelő felület megtanulására sem lesz szükség.

Tudom róla, hogy nagyon tudatos vásárló, így azért rákérdeztem, hogy mennyit eszik úgymond ez a szerkezet, de ismét meglepetés várt. A klíma ugyanis energiatakarékos, és évente akár 30%-al csökkentheti a felhasznált energiamennyiséget. Annyit ugyan hozzá tett, hogy beszerelésnél érdemes egy villanyszerelő asszisztálását kérni, nehogy a többi háztartási géppel egy áramkörre legyen kötve, hiszen problémát okozhat a későbbiekben az ilyen hiba, ha egyszerre megy a sütő, a mosógép és a légkondi is. Ráadásul náluk falon keresztül kellett megoldani a csövezést, ami növelte a beszerelés árát és idejét is, de azt mondja így is hamar megvoltak és a szemetet is eltakarították maguk után.

Összességében egy nagyon hasznos gépről beszélünk, ami abszolút megéri az árát, és ráadásul hosszú távon még spórolhatunk is a segítségével, ráadásul halk működésének hála, észrevétlenül biztosítja számunkra a kényelmes hőmérsékletet, háziállatunk számára pedig az alapvető életfeltételek egyikét. Ez nekem bőven elég volt arra, hogy szintén el kezdjem tervezni egy ilyen gép beszerzését.