Nem is gondolod, milyen fontos a lázcsillapítás!

Mióta megkezdtem a blogomat, nagyon sok féle témáról írtam már, de most egy olyan jutott eszembe, ami nem csak az állatszerető, vagy állatok iránt érdeklődő emberek figyelmét keltheti fel. Egy eset kapcsán merült fel a téma, mikor az egyik vásárlóm a minap mesélte, hogy a szomszédban egy kisbaba lázgörcsöt kapott és korházba került. Eszembe is jutott, hogy ha már lehet, szentelek ennek a témának néhány mondatot.

A lázcsillapítás nagyon is fontos, hiába mondja egy csomó irányzat, hogy hagyjuk, hagy emelkedjen a testhőmérséklet, mert az egy öngyógyító folyamat. Sokat olvas az ember ilyen és olyan véleményeket is, és bizonyos szintig érthető az a hozzáállás is, na de ami tény: ha a láz túl magasra emelkedik, bizonyos szervek működése módosulhat, vagy akár le is állhat.

Tudom, hogy furán hangzik, hogy erről én mesélek, mert állatkereskedőként azt gondolná az ember, hogy nem túl sok közöm van a témához. De hidd el kedves olvasóm, nem a levegőbe beszélek.

Az édesapám kiskoromban gyerekorvos volt egy kis faluban, vidéken, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Hihetetlennek tűnik, de rengeteg kisgyermek halálát, vagy nagyon súlyos megbetegedését okozta az, hogy felelőtlenül a hiedelmekre, vagy egymás közt szárnyra kapó pletykákra hallgatva, az anyukák nem tettek semmit, mikor a gyermekük láza magasra szökött. Vidéken nagyon máshogyan mennek a dolgok, mint a nagyvárosokban, és könnyen előfordul, hogy bár az orvos nagyon nagyra becsült, mélyen tisztelt személy, mégis inkább a nagymamától tanult praktikákra, vagy a szájhagyományra hagyatkoznak, helytelenül. Persze ez nem azt jelenti, hogy én azt gondolom, minden ilyen hagyomány, vagy szájról szájra terjedő természetes gyógymód haszontalan. Én is főzök a gyereknek hagymateát, ha hurutosan köhög, na de van egy szint, amikor már az ember nem hagyatkozhat a megérzésekre, profira kell bíznia magát, de főleg a gyermekét.

Mikor anno, apám praktizálása alatt előfordultak a magas láz nem csillapításából adódó tragikus esetek, sokszor elhangzott az az indok is, hogy nem tudják megmérni pontosan a test hőjét, és ránézésre, vagy a kezük érintésével megállapított állapotra hagyatkozva hoztak döntéseket. Ez szintén veszélyes, ráadásul azt gondolom, hogy főleg a mai világban, egy tisztességes háztartás kelléke kell, hogy legyen a lázmérő, főleg ha gyermek is van a háznál. Én el sem tudom képzelni, hogy ha a gyerekeim megfáznak például, ne mérjem meg a lázukat legalább egy nap háromszor. Ráadásul annyira sok lehetőség van már a lázcsillapításra!

Természetesen, nem csak és kizárólag gyógyszerekben látom én sem a megoldást minden problémára, és én is szörnyűnek tartom, mikor azt gondolják az okosok, hogy minden kis nyavalyára antibiotikumot kell beszedni, de mikor már a természetes gyógymódok nem segítenek, akkor kénytelen-kelletlen élnünk kell a gyógyszerek adta lehetőségekkel. Persze jöhet itt a jogos felvetés, hogy a lázas gyereket elcibálni az orvoshoz mennyire jó ötlet, de azt gondolom, hogy mikor már egy ilyen szintű reakciója van a szervezetnek, annak kezelését szakértőre kell bízni, nem a véletlenre. Ha pedig a szülő teljes magabiztossággal meg tudja állapítani, hogy a láz csak egy egyszerű kis megfázás következménye például, akkor lehetőség van egy csomó vény nélkül is kapható lázcsillapító bevetésére.

Hogy örültek volna szegény Nemecsek Ernő szülei, ha anno adatik ennyi lehetőség, amivel az ember könnyen és gyorsan csillapíthatja a gyerek lázát. Szegények bizonyára egy pillanatig se gondolkoztak volna, hogy adjanak-e gyógyszert szegény, megfürösztött fiuknak, maximum azon, hogy melyiket. Most meg mikor a lehetőségek tárháza tárul elénk, nem élünk a lehetőségekkel. Persze kinek nem inge, ne vegye magára, ahogy a mondás szól, de mint említettem, megérintett a téma, és fontosnak tartottam, hogy szenteljek neki egy bejegyzést.

Mint mindenben, ebben a témában is óvakodnunk kell a szélsőségektől, és gyermekünk egészsége érdekében józan paraszti ésszel kell gondolkodnunk. Mert nem feltételezem, hogy létezik olyan szülő, aki ne a lehető legjobbat akarná a csemetének, ezért be kell látni néha, hogy az elvek feladása is lehet olykor-olykor segítség.

Nincs is ezen mit tovább ragozni, csillapítsuk a lázat, ha magasra szökik. És ha az alábbi szövegben kivetni valót találnak a kedves olvasók, vagy nem tudják, mi a helyes megoldás, a jó választás, a felmerülő esetekben inkább kérdezzék meg háziorvosukat vagy gyógyszerészüket.