Álom a tanyán

Egy álom vált valóra azzal, hogy a nyüzsgő fővárosból a Balaton-felvidék csodálatos tájára költöztem. Az örökös ideges sietség után a nyugodt, de fárasztó munka, az iroda után a friss levegő és az embertömeg után az állatok közelsége hatalmas változás volt számomra, de nem bántam és szerencsére a családom sem. A ház körül állattartással és növénytermesztéssel foglalkozunk, de fő tevékenységünknek a lovas oktatást tartjuk. Három saját lóról és egy póniról, valamint öt bértartásban lévő paripáról gondoskodunk, illetve ők a munkatársaink. Majd’ minden nap érkeznek hozzánk gyerekek és felnőttek lovagolni, ki-ki a maga szintjén. Hétről-hétre megtalálnak minket új érdeklődők, de többen vannak már, akik versenyeznek, vagy magasabb szinten tanulnak lovagolni. Alapelvünk, hogy ló és lovasa egy csapat, partnerek, akik együtt, egymásért kell, hogy dolgozzanak a lovaglás során, így mindkettejük számára öröm lesz az együtt töltött idő. Itt nem láthatsz olyat, hogy valaki kezet (ostort) emelne egy lóra, de az sem fordul elő, hogy az edző ordítana a tanulójával. Persze a lótartás cseppet sem ilyen cukormázas. A mindennapok sokkal inkább szénaillatú, sáros és bizony trágyás valóságot jelentenek és itt nincs szabadnap.

Egyetlen dolog van, amit nem tudtam és nem is akartam elhagyni, azok pedig a megszokott kozmetikumaim. Ezek azok a termékek, amelyekről 100%-os biztonsággal tudom, hogy nem tartalmaznak káros összetevőket, amit az Európai Unió által kiadott elveknek való megfelelés is bizonyít. Csak és kizárólag a természet adta kincseket, a növények gyógyító hatását használják fel annak érdekében, hogy a vásárlók nemcsak egészségesek, de szépek is legyenek. A hatóanyagok között megtalálható a levendula, a körömvirág, a csipkebogyó, a kamilla és a méz. Az “előző életünkben” egy ismerősöm ajánlotta a termékeket, aki csak azért használt természetes készítményeket, mert épp ez a divatos. Én persze az elő pillanattól kezdve imádom a természet közeli és hasznos kozmetikumokat, melyek jótékony hatásait a szó szoros értelmében a bőrünkön tapasztaltuk: a kiütések eltűntek, a munkától száraz kezek ismét puhává váltak. Nemcsak maguk a termékek, hanem csomagolásuk is környezetbarát, rendelkezik CMR (karcinogén-mutagén reprodukcióra káros anyagok) tanúsítvánnyal, így a kis farmunkon továbbra sem szennyezzük a környezetet. A család által legtöbbet használt termék a körömvirágos kézkrém. Mivel a ház körül sok a tennivaló, az igazi kétkezi munka, ami nem állhat meg szélben, hidegben, hóban sem, ezért a kezünk kiszáradna, megkeményedne. A körömvirág remekül hegesítő hatása miatt gyógyítja a sebeket, a bőr elváltozásait, de gyulladáscsökkentő tulajdonággal is bír, melyet fokoznak a krémhez adott vitaminok és avokádó olaj is. A kézkrém kamilla és levendula illata enyhe, visszafogott, ezért az egész család használhatja. A kézkrémen túl naponta használjuk a természetes tusfürdőt és a különböző szappanokat is, ki- ki kedve szerint. A natúr tusfürdő egyesíti a szappanok természetes összetevőit és mesterséges anyag mentes receptúráját, valamint az átlagos tusfürdők könnyű használhatóságát. A többi termékhez hasonlóan vitaminokban gazdag, narancs illatú és enyhén mentás, így joggal a család kedvence.

Sokan megfordulnak nálunk, főként a lovagoltatás miatt, így sokan megismerik az életmódunkat, érdeklőnek felőlünk. Egy nap az egyik kislány lovasunk anyukája az oktatást követően kicsit pironkodva fordult hozzám: hogy lehet, hogy az egész napos szabadtéri munka után egyikünk keze sem ráncos, száraz, hanem kifejezetten egészséges kinézetű. Elmondta, hogy ő naponta háromszor kenegeti a kezét az irodában, mégis olyan a bőre, mint egy idős asszonyé. Elmosolyodtam magamban: lám-lám, a szuper divatos kencék nem váltják be a hozzá fűzött reményeket. A szavak helyett szerintem azonban nagyobb meggyőző ereje van a tényeknek, ezért felkaptam a lovas dobozban heverő kézkrémet (nálunk bárhol megtalálható a csodaszer) és nyomtam egy keveset az anyuka kezére. Csak ámult és bámult, azt mondta, hogy szinte azonnal érezte a krém jótékony hatását. Természetesen megadtam neki a termék elérhetőségét és örömmel konstatáltam, hogy egy újabb lelkes valaki ismerhette meg a természetes kézkrémet és társait.