Mik a teendőid, ha hörcsögöd elpusztul? Adj fel apróhirdetést!

Rengeteg kisiskolás választ kis kedvencének először rágcsálót. Puha bundájuk, kedves megjelenésük, hamar elvarázsolja a gyerekek szívét és nagyon jó gyakorlás, hogy kialakuljon bennük a felelősségvállalás. Legtöbb esetben nevelés céljából vásárol gyermekének kisállatot a szülő, azonban azt el kéne felejteni, ami mostanában kialakult és trenddé vált, miszerint húsvétra élő nyulat kell vásárolni. Rengeteg szenvedést tud okozni szegény állatnak, ha csak alkalmi figyelmet kap utána, pedig hagyják elpusztulni szinte. Csak akkor vásárolj kisállatot, ha irányítottan foglalkoztatod vele a gyereked!

Honnan érdemes beszerezni őket?

Törekedjünk arra, hogy tenyésztőtől vegyük és ne állatkereskedésből. Az ok nagyon egyszerű. A kisállat-kereskedésekben nincsenek olyan körülmények közt tartva, gondozva, szeretve, mint egy tenyésztőnél, és ez az állat mentalitására elég erősen rányomja a bélyegét. Jó lelkiállapotú kis kedvencet tehát olyasvalakitől szerezz, aki kizárólag ezzel foglalkozik. Könnyű találni apróhirdető oldalon, sőt nem csak magát az állatok lelhetőek meg egyszerűen, de a hozzájuk szükséges kiegészítők is! Apróhirdetéssel, vagy, ahogy okostelefonon írnánk ékezetek nélkül aprohirdetes, foglalkozó oldalakon a legérdemesebb ilyeneket keresgélni, mert dugig van velük és fillérekért lehet hozzájutni, ha csak nem találsz egyet ingyen, mert ilyenek is akadnak szép számmal! Manapság a hirdető oldalak nagyon jól teljesítenek, egyre többen jönnek rá, hogy nem használt holmijukat, vagy már felesleges kisállatos kiegészítőjüket gyorsan és biztonságosan tudják elpasszolni. Érdemes olyan weboldalt választani, ahol ingyenesen lehet feladni a hirdetményt, mert sok esetben nem éri meg, ha fizetni kéne érte. Érdemes friss, vagy jó nevű oldalt választani, hogy elkerüljük a kamu aprókat, vagy átveréseket, bár kisállat témakörben szerintem nincs, vagy csak elenyésző számban.

Amint csemeténk egy rágcsáló büszke tulajdonosa, le kell vele ülni és elmagyarázni, milyen kötelességeket von maga után, hiszen ő is egy élőlény, és ha nem gondozzák, etetik, akkor ki fut belőle az élet és soha többet nem lehet vele játszani. Fontos megértetni a gyerekkel, hogy egy élet van a kezében! A gondozáshoz szükséges, plusz extra kiegészítők beszerzését már említettem, hogy érdemes másoktól megvásárolni, hiszen olcsón juthatunk hozzájuk! Ha ez mind meg van, élvezhetjük az új családtagot.

Pár évig élnek a kis testű rágcsálók. Nagy szomorúság szokta kísérni mulandóságukat, de itt is a szülőn a feladat, hogy elmagyarázza neki mi történt, hogy nem az ő hibája, ha jól gondozta, stb… Az elpusztult állatot el kell temetni a kertbe, parkba vagy valami zöld környezetben. Kidobni is ki lehet, de egyrészt tiszteletlen, másrészt elég higiéniátlan, hogy a kukába induljon bomlásnak a test.

A leírtak az alapja a kisállat vállalásnak. Bátran bele kell kezdeni, mert tényleg jó nevelési gyakorlat. Ne féljünk tájékozódni apróhirdetésekből, hiszen ez a leggyorsabb módja, hogy településünkön felmérjük a helyzetet!