Családi disznóvágás, ahogyan mi szeretjük: gázpalackostól

Állatkereskedésben dolgozom, így furcsa lehet, de a történetem egy disznóvágásról szól. Szeretem az állatokat és nagyon óvom is őket, több természetvédő egyesületnek a tagja vagyok, de ami igaz az igaz, a haszonállatokat azért tartjuk, hogy megegyük őket, a disznóvágás pedig nem csak hogy finom falatokat tartogat, de nagyon is kellemes családi esemény lehet, ha azzá varázsoljuk.

gázpalack töltésA mi családunkban régóta nagy hagyománya van a disznóvágásnak. Furcsa lehet, hiszen Budapesten élünk, és itt nem igen csinálnak ilyeneket az emberek, sőt, a gyerekek a disznóhúst maximum a bevásárlóközpont polcain látják, a disznóólról is csak azt tudják, hogy ott lakik a malac, valószínűleg.

Gyerekkoromban még emlékszem, hogy a teljes rokonság eljött hozzánk, mert nálunk volt a legnagyobb hely, és vidékről hozták a hízót is, amit aztán feldolgoztak. Akkoriban még nem igazán vettük ki a részünket s munkálatokból, csak az evésből. Esetleg nagypapa néha megengedte, hogy megtekerjük a hurkatöltő fogantyúját, de másban nagyon nem segíthettünk.

Manapság már inkább mi végezzük a munka izmosabbik részét, míg az idősebbek leginkábba pálinkafogyasztásból veszik ki a részüket.

gázpalack töltésMikor utoljára apám felelősséget kapott a folyamatban, majdnem lőttek az egésznek. Hogy miért?

Tradicionálisan reggel 4 órakor kezdődik a banzáj. Akkor még csak a férfiak vannak fent nálunk, a gyerekek és a nők még alszanak. Na, nem azért, mert lusták, inkább az az oka, hogy szeretjük addig leszúrni az állatot, míg az érzékenyebbik fele a társaságnak alszik, így kevesebb a jajveszékelés és a siránkozás. Mire ők felkelnek, általában már nem is igen hasonlít az állat valódi önmagára, de jobb ez így mindenkinek.

Szóval úgy történt az eset, hogy apám volt megbízva, hogy intézzen a disznóhoz perzselőt. Nem is kell mondanom, hogy milyen elengedhetetlen ez ahhoz, hogy a disznó tisztességgel fel legyen dolgozva. nekünk nincsen sajátunk, mert annyit nem vágunk, hogy beruházzunk egyre, de mivel az öregnek sok haverja van és azok is mind vágnak disznót, gondoltam nem lesz ez olyan bonyolult feladat neki. Csak azzal nem számoltam, hogy apám a disznóvágás előtt 3 nappal megkezdi a felkészülést a nagy eseményre. Pálinkával. Na, már most ez azt jelenti, hogy délre kb. azt se tudja, merre van az arra és mindent elfelejt.

Kölcsönkérte ugyan a perzselőt a Laci barátjától és fel is hívott, hogy megvan, de a vágás napján, hogy, hogy nem, de már nem tudta, hogy hova tette. A fél bagázs, fél délelőtt kereste az eszközt, megnéztük minden olyan helyen, ahol logikusan lehet, de természetesen, mi férfiak nem vagyunk annyira jók a keresgélésben, felkeltettük inkább az asszonyokat, hátha ők ügyesebbek lesznek. Így is lett, mert anyám annyira ismeri apámat, hogy szinte rögtön meg is találta, de akkor jött a második felvonás, hiszen abban a pillanatban, hogy meglátta apám a perzselőt jutott eszébe, hogy elfelejtett gázpalackot venni, és hát ez ugye gázzal működik.

Apám nem egy szívbajos ember, rögvest neki látott a palackkeresésnek. Azt tudta, hogy van hátul, vagy három üres, szóval az is jó lett volna, ha olyat találunk, aki gázpalack töltéssel foglalkozik, na de ilyen hirtelen nem egy egyszerű feladat. Körbekérdeztünk mindenkit, akiről azt gondoltuk, hogy a segítségünkre lehet, de egyszerűen hiába. Már alternatív megoldásokon gondolkoztunk, amikor is az egyik gyereknek jutott eszébe, hogy miért nem nézzük meg a neten.

Hiába, ez csak a mai gyerekeknek kézenfekvő, pedig nekünk is az lehetett volna. És csodák csodájára meg is született a megoldás. Hiszen nem csak, hogy találtunk gázpalack töltéssel foglalkozó céget, egyenesen gázpalackfutárt találtunk, akik ki is szállították nekünk a palackot, szinte azonnal. A régieket pedig elszállították, így még az áron is tudtunk spórolni, és a lom is eltűnt hátulról, ami miatt pedig anyám volt kifejezetten boldog.

Tehát így végül jól sült el a dolog, és az egyik legjobb disznóvágás kerekedett belőle az összes közül. Azóta persze apámra nem igen bízunk feladatot, inkább csak pálinkázzon, azt biztosan nem teszi el úgy, hogy ne találja meg. A gázpalackot pedig azóta is minden évben ugyan attól a kiváló cégtől rendeljük, most már a saját perzselőnkhöz.