Haszonjármű szervizelése ott, ahová a sajátomat hordom

Nem szeretem a márkaszervizeket, mert drágák és kevésbé lehet átbeszélni közvetlen, arra nyitott szerelővel a meglátásaimat. Mi, állatok szállítására alkalmas, pótkocsis és egyéb járműveinket pont oda visszük rendszeresen, ahová a magam járgányát is mindig elviszem szerelni, karbantartani. Mert azt érdemlik a jószágok is, mint én, az autómániás. Hogy mindig rendben legyen az a járvány is, ami őket szolgálja ki – nem ám csak a sajátomra adok ennyit!…

A Metaautoszerviz.hu régi cimborám. Néha rákényszerülünk (hisz az ország minden táján jelen vagyunk), hogy máshol is igénybe vegyünk ilyen szolgáltatást, de hozzájuk térek vissza leggyakrabban. És a fontos dolgokat is rájuk bízom. Az elhivatottságom tényleg összekapcsolódik az állatok szeretetével. Egy állat sem szereti, ha autóztatják – félnek tőle, de, hogy ezen minél biztosabban, elviselhetően túl legyünk, sokat költünk a kocsikra. És az állatszállító pótkocsira is természetesen. El sem tudom képzelni, milyen zűrt okozna, ha ott ragadnánk a szállított jószágokkal az út szélén, egy fél napra – de a Métával eddig biztosított volt, hogy ez ne történjen meg. És a jövőben sem merek kockáztatni.

Azért a netes elérhetőségét írtam kapásból, az előbb a Metaautoszerviz.hu-nak (egyébként Méta Autószerviz), mert ott a legkönnyebb felvenni velük a kapcsolatot, ha ti is új helyet kerestek – olyan szerelőket, akikben megbízhattok.

Nem egyszer fordult elő náluk, hogy az oldalon máris megértettem a probléma-leírásaik alapján, hogy mi a baja az autómnak, de egy anomáliát nem érdemes toldozva-foldozva elviselhetővé tenni, otthoni bütyköléssel, maximum, csak átmenetileg. Viszont segítenek a leírások abban például, hogy nagyobb biztonságban juttassuk a sérült, hibás autót a szerelőig. (Mire figyeljünk külön, ha valami kezdi megadni magát stb) Külön területekként jelölik meg (nem csak az árlistán, hanem a honlap tájékoztatói közt is), az autó általános átvizsgálását, a diagnosztikát és a hibakód kiolvasást, a villamossági szervizt, a klíma töltést-, vagy javítást, a fékekkel való foglalkozást, a fényszórók beállítását, a futóműjavítást, a gumis szervizelést, a kipufogó problémáit, DPF szűrő cserét és tisztítást, a kuplungot, a lengéscsillapítót és rugókat, az olajcserét és a vezérléscserét. Bármelyikkel megkereshetjük őket, ha mást találnak, azt külön jelzik, és mint mondtam, szót lehet érteni velük, ha magunk tennénk hozzá valamit az egészhez.

Amikor arra tértem ki, hogy autómániás vagyok, azt nem úgy értettem, hogy minden ilyesmi nekem is a fejemben van, de már náluk is sokat tanultam. Valahogy az ő szervizük nem csak a kocsit, az embert is felkészültebbé teszi. Ezt most nem tudnám ennél egzaktabbul körülírni, de ilyen érzésem van évek óta, mióta hozzájuk járok. Hogy trenírozódott az agyam is, hogy jobban értsem, érezzem az autómmal kapcsolatos dolgokat.

Nem feltétlenül ajánlom persze, hogy mi kontárkodjunk bele, de más helyeken belefutottunk abba, hogy meg sem kérdezték, mit feltételezünk, milyen behatás érte/érhette mondjuk a javításra szoruló alkatrészt, hanem egyből cseréltek valamit. Ráadásul gyári alkatrészre – na ilyen túlköltséges dolgok a Metaautoszerviz.hu szolgáltatásainak igénybevételével nem fordulhatnak elő. Korrektebbek, profibbak és együttműködőbbek ennél. És az se ijedjen meg az előbbi mondataimtól, aki általában semmit nem tud elmondani az autójáról, mert csak használja, de végképp nem érti a működését. Ők csak segíteni akarnak, próbálnak beavatni és a legjobb eredmény érdekében kérdezni, de ha mi nem tudunk mit hozzá tenni, az sem baj. Tudják, hogy nem mindenki a terület ismerője, szóval nyaggatni nem fognak – csak a legjobb lelkiismerettel tapogatóznak, hogy mi az igénye az ügyfélnek. Hozzájuk menjetek, ha tudtok, nem fogjátok megbánni ilyen szempontból sem!